Türkiye'nin Köklü Üniversiteleri Arasında Dev İş Birliği

Ülkemizin en köklü ve saygın üniversitelerinden İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi, Türkiye ekonomisi açısından stratejik öneme sahip olan ‘Biyoteknoloji’ alanında iş birliğine imza attı. Ortak yürütülecek Ar-Ge faaliyetleri ile üniversite-sanayi iş birliğinin de güçlendirilmesi hedefleniyor.

Ar-Ge ve inovasyonda Türkiye’nin öncü üniversitelerinden Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ve Marmara Üniversitesi, güçlerini birleştirerek akademik alanda önemli bir sürece imza attı. Üç üniversite arasında gerçekleştirilen iş birliği ile Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesi açısından stratejik önemi bulunan ‘biyoteknoloji’ alanında çalışmalar yapılacak. Her üç üniversitenin alanında uzman öğretim üyelerinin katılımıyla, yapay zeka teknolojileri, doku mühendisliği, insan ve hayvan moleküler biyoloji ve genetiği gibi alanlarda ortak Ar-Ge faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Akademik iş birliğine ilişkin imza töreni, 28 Nisan 2021 tarihinde, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz ve Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar’ın teşrifleriyle Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Yerleşkesi'nde gerçekleşti. Protokol kapsamında, ‘biyoteknoloji’ alanında yetkin öğretim üyelerinin bilgi birikimi ve potansiyellerinin kullanıldığı ortak bir yapı oluşturulacak. Böylece akademik alanda Ar-Ge ve uygulama birlikteliğinin sağlanması ve üniversite-sanayi iş birliğinin sistematik şekilde gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

-"Bilim camiasına ciddi katkı sunacak"

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın  Türkiye'nin 3 köklü üniversitesi arasında yapılan iş birliği ile ilgili olarak,Üniversitelerimizin her birinin yetkinlik alanları birbirinden farklı. Bu noktada gerçekleştirilen iş birliğiyle sayesinde hem sağlıkta hem biyoteknolojide daha ileri noktaya, üniversite-sanayi iş birliği boyutunu da dahil ederek, ilerleyeceğimize inanıyorum. Gerek Yıldız Teknik Üniversite’sine gerek Marmara Üniversitesi’ne, sayın rektörlerine ve projede emeği geçenlere katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Bu birlikteliğin ilerleyen dönemde daha da büyüyerek ülkemize ve bilim camiasına  ciddi katkılar sunacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

-"Kalkınmanın en önemli aktörleri: Ar-ge ve inovasyon"

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ve Marmara Üniversitesi ile gerçekleştirecekleri akademik iş birliğinden dolayı duyduğu mutluluğu dile getiren Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, imza töreninde yaptığı konuşmada: “Küreselleşme ile birlikte dünya dev bir pazar haline gelirken, teknoloji ve bilgi kavramlarının önemi de giderek artıyor. Şirketler yatırımlarının önemli bir kısmını bilgi ve teknolojiye ayırmaya başladı. Bilgi toplumuna geçişle sanayinin fark yaratacak nitelikli bilgiye ulaşması günümüzde üniversite-sanayi ilişkilerinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesiyle mümkün olacak.

Bugün üniversitemizde; çok saygın, çok köklü, hem İstanbul’un hem Türkiye’nin bu ekosistem içerisinde çok önemli boşluklarını dolduran, çok değerli ürünler üreten üç üniversitesi bir araya geldi. Değerli ve her biri kendi alanında uzman öğretim kadrolarının katkısıyla kuracağımız bu yeni yapıda, ekonomimiz açısından stratejik öneme sahip olan biyoteknoloji alanında Ar-Ge çalışmaları yürüterek geliştirilecek buluşları, sanayimizin hizmetine sunmak istiyoruz.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ve Marmara Üniversitesi rektörlerime, bu iş birliğine olanak sağladıkları, önümüzü açtıkları, uzattığımız eli hiç düşünmeden sıktıkları için çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

-"Hem ülkemize hem dünya bilimine katkıda bulunacağız"

Türkiye’nin üç köklü üniversitesinin bilimsel araştırma konusunda güçlerini bir araya getirdikleri için son derece heyecanlı olduklarını belirten Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar ise “Bugünün dünyasında üniversitelerin her alanda rekabetçi olması mümkün değil. Her üniversite belirli taraflarıyla belirli kapasiteleriyle öne çıkabiliyor. Biz üç köklü üniversite olarak her üniversitemizin ayrı rekabetçi taraflarını bir araya getirerek gerek ülkemize, ülkemizin ekonomik ve bilimsel gelişmesine katkıda bulunmak, gerek ise dünya bilimine katkıda bulunmak amacıyla güçlerimizi birleştiriyoruz. Bu aslında Türkiye’deki yüksek öğretim kurumları arasında bir sinerji üretmek bakımından örnek olabilecek bir iş birliği. İnşallah bu güzel iş birliği ile Türkiye’de örnek Ar-ge çalışmalarına, inovasyon çalışmalarına adım atmış olacağız.” açıklamasını yaptı.

Üniversite-sanayi iş birliği güçlendirilecek

Söz konusu protokole göre; Diagnostik Tedavi ve Translasyonel Tıp, Viroloji ve Mikrobiyoloji, Malzeme Üretimi, Doku Mühendisliği ve Hücre Kültürü, Biyoinformatik, İnsan ve Hayvan Moleküler Biyolojisi Genetiği Biyomedikal Cihaz, Medikal Robotik Sistemler ve Yapay Zeka Teknolojileri, Opto-Mekatronik ve Görüntüleme Teknolojileri alanlarında da akademik iş birliği kurulması ve geliştirilmesi hedefleniyor.  Ayıca üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirmek amacıyla ortak çalışmalar gerçekleştirilecek ve üniversite öğrencilerinin mesleki gelişimlerini desteklemek amacıyla staj olanağı sağlanacak.

"Patentlerin Ticarileştirilmesi" Paneli 7 Üniversite ve Sektör Temsilcilerinin Katılımıyla Gerçekleştirildi

‘’Cerrahpaşa Pediatri Günleri’’ Çevrimiçi Platformlar Üzerinden Gerçekleştirildi

Mühendislik Fakültesi Öğrencilerinden Genç Ideathon Yarışmasında Türkiye Şampiyonluğu

YÖK Üyesi Prof. Dr. Murat Tuncer: "Cerrahpaşa Bir Markadır; Cerrahpaşalı Olmak Farkındalık Yaratmaktır"

Millî İradenin ve Devletimizin Yanındayız!

Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ile Ebelik Bölümü Akredite Edildi