Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyelerine Doktorclub Awards 2019 Ödül Töreni'nde Yılın AR-GE/İnovasyon Uygulaması Ödülü

Sağlık alanının en prestijli ödüllerinden Doktorclub Awards 2019; Cemil Bilsel Konferans Salonunda düzenlendi. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Özlem Balcı Ekmekçi ve Prof. Dr. Zeynep Banu Güngör ile Arkan Group tarafından geliştirilen "Pinesmart Akıllı Bebek Bezi", Yılın Medikal Endüstri Ödülleri ‘Yılın Ar-Ge/İnovasyon Uygulaması Ödülü’’ne layık görüldü.

Sağlık sektörü profesyonelleri ve paydaşlarının çalışmalarını daha iyiye ve kaliteliye yönlendirmek, sağlık hizmet sunumunda yaratıcı, ilham verici ve yenilikçi fikirlerin ortaya konup uygulamaya geçirilmesini teşvik etmek, sektörde farklılık ve farkındalık yaratarak öne çıkan proje, araştırma ve uygulamaların artmasına katkıda bulunmak amacıyla organize edilmekte olan, Türkiye'nin her yerinden ve her branştan 20.000'den fazla doktor üyesi bulunan, dijital bir hekim platformu olan “Doktorclub” tarafından bu yıl üçüncü kez düzenlenen Türkiye'nin Sağlık Ödülleri etkinliği Doktorclub Awards 2019’da 25 farklı kategoride ödüller sahiplerini buldu.

Sunuculuğunu Engin Hepileri ve Beyza Şekerci’nin üstlendiği Türkiye’nin Sağlık Ödülleri Doktorclub Awards 2019, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programın açılış konuşması Doktorclub kurucusu ve CEO'su Gökçe Yaraşan tarafından yapıldı. Doktorclub Awards’a başvuran tüm katılımcılara teşekkür ederek konuşmasına başlayan Yaraşan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Doktorclub Ödüllerine bilimsel desteklerini her zaman cömertçe sunan ve ödüllerimize akademik vizyon katan İstanbul Tıp Fakültesi’ne ve Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne teşekkür ediyorum."

Doktorclub Awards için başvuruda bulunan projeleri incelediklerinde, Türkiye’nin iyi yetişmiş, deneyimli, heyecanlı ve bilgi sahibi insan gücüne ve güçlü sağlık altyapısına sahip olduğunu gururla gözlemlediklerini belirten Yaraşan; sağlık alanında dünyadaki öncü projelerin Türkiye’den çıkacağına inançlarının tam olduğunu vurgulayarak “Doktorclub ailesi olarak bizler de bu öncü projeler arasında bulunmak için var gücümüzle çalışıyoruz.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından ödül törenine geçildi. Yılın Doktoru kategorisinde ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne Prof. Dr. Nihat Dilşen’in layık görüldüğü törende; Yılın Medikal Endüstri Ödülleri ‘Yılın Ar-Ge/İnovasyon Uygulaması kategorisinde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Özlem Balcı Ekmekçi ve Prof. Dr. Zeynep Banu Güngör ile Arkan Group tarafından geliştirilen ‘Pinesmart Akıllı Bebek Bezi' birinci oldu. Ekip üyelerine ödülleri İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol İnce ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Sait Gönen tarafından takdim edildi.

Pinesmart Akıllı Bebek Bezi Sayesinde Hastalıklar Erken Teşhis Edilebilecek

Yaşamın ilk yılında çocuklarda ateş sık bir bulgu olduğu için ateş şikayetiyle hastaneye başvuran, nedeni saptanmayan her hastaya idrar yolu enfeksiyon tanısı koyabilmek için önce tam idrar analizi takibinde idrar kültürü istenmektedir, özellikle kız çocukları bu anlamda yüksek risk grubunda yer almaktadır. Geliştirilen bebek bezi hijyen sağlamanın yanı sıra idrar yolu enfeksiyonlarında ön tanı için kullanılan bir ürün haline getirildi. Bakteriyel kaynaklı idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri, çoğunlukla diğer enfeksiyonlarla karıştırılırken tedaviyi de geciktirmektedir.

Enfeksiyonun geç teşhis edilmesi halinde tedavi edilemeyen idrar yolu enfeksiyonları alt idrar yolu enfeksiyonu, üst idrar yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklara yol açabilirken, aynı zamanda böbrek hasarı gelişimine de neden olur. İdrar yolu enfeksiyonunun geç teşhis edilmesi ve tedavinin gecikmesi böbrek yetmezliğine giden ciddi sonuçları da beraberinde getirir. Bu bağlamda geliştirilen ürün, aileye, idrar yolu enfeksiyonunun erken teşhisi konusunda yol gösterici bir rol üstlenecek.

Pinesmart sayesinde, numune toplanmasını kolaylaştıracak ve bakteriyel kaynaklı idrar yolu enfeksiyonunun erken dönemde tanısının konulmasında kullanılacak.

Akıllı bebek bezi Pine Smart, 1,5 yıl süren bilimsel çalışmaların ardından, hem Türkiye’ de ulusal patent başvurusu ile hem de dünyada uluslararası patent başvurusu ile koruma altına alınarak üretim aşamasına geldi.

Doktorclub Awards 2019 Türkiye’nin Sağlık Ödülleri şu isimlere verildi:

•    Yılın Doktoru Ödülleri ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’: Prof. Dr. Nihat Dilşen

•    Yılın Sağlık Bilgi Sistemleri Ödülleri ‘Yılın Yenilikçi Ürünü/Uygulaması Ödülü’: Eyesoft Bilişim

•    Yılın Özel Hastaneler ve Sağlık Kurumları Ödülleri ‘Yılın Yenilikçi Uygulaması Ödülü’: Özel Medline Adana Hastanesi

•    Yılın Sağlık Profesyoneli Ödülleri ‘Yılın Yenilikçi Sağlık Profesyoneli Ödülü’: Prof. Dr. Gülşah Çeçener

•    Doktorclub Awards 2019 Health 4.0 ‘Özel Ödülü’: GE Healthcare

•    Yılın Sağlık Girişim Ödülleri ‘Yılın Ar-Ge/İnovasyon Uygulaması Ödülü’: GlakoLens

•    Yılın Sivil Toplum Kuruluşları Ödülleri ‘Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü’: Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi

•    Yılın Sağlık Profesyoneli Ödülleri ‘Yılın Yenilikçi Eczacısı Ödülü’: Ecz. İskender İnce

•    Yılın Kamu Hastaneleri ve Sağlık Kurumları Ödülleri ‘Yılın Yenilikçi Uygulaması Ödülü’: İzmir Gaziemir Belediyesi

•    Yılın İlaç Endüstrisi Ödülleri ‘Yılın Ar-Ge/İnovasyon Uygulaması Ödülü’: RS Research

•    Yılın Kamu Hastaneleri ve Sağlık Kurumları Ödülleri ‘Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü’: Batman İl Sağlık Müdürlüğü ve Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü